Σ υ ν τ α γ έ ς τ η ς Τ η λ ε ό ρ α σ η ς

ΣΠΙΤΙΚΑ HΑΜΒURGERS για όλη την οικογένεια!

8 μπιφτέκια
Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα

για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή 1/4 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
5 παξιμάδια ραντισμένα με 1/4 κούπας κρασί, νερό ή σόδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αυγό
2 κουταλιές κέτσαπ
2 κουταλιές τριμμένο γλυκό κεφαλοτύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά πάπρικα

για τη γαρνιτούρα
4 αφράτα στρογγυλά ψωμάκια
4 φέτες τυρί τσένταρ ή κασέρι για τοστ
2 μεγάλα αγγουράκια πίκλες σε φετάκια

για το blt burger (bacon-lettuce-tomato)
4 λωρίδες μπέικον σοταρισμένες στο τηγάνι να γίνουν κριτσανιστές
2 μέτριες ώριμες ντομάτες σε λεπτές ρόδες
μερικά φύλλα μαρούλι
σάλτσα barbeque

για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
1/4 κούπας ζάχαρη

για τη σάλτσα ροκφόρ
1-2 κουταλιές βούτυρο
150-200 γρ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος

1. Ετοιμάστε τα μπιφτέκια. Σ΄ ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια, αλάτι και πιπέρι και ζυμώστε τα, να ενωθούν. Βάλτε το μίγμα του κιμά στο ψυγείο, να σταθεί 15΄. Βγάλτε τον και πλάστε μπιφτέκια στο μέγεθος, που έχει το στρογγυλό ψωμάκι. Ψήστε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, αναποδογυρίζοντάς τα συχνά με μια μεταλλική σπάτουλα. Χαμηλώστε ελαφρά τη φωτιά, για να μην αρπάξουν. Βγάλτε τα μπιφτέκια σε ανοξείδωτη πιατέλα, ώστε να μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε, πριν τα σερβίρετε.
2. Χωρίστε τα ψωμάκια στα δύο, αλατοπιπερώστε τα ελαφρά και ψήστε τα στο τηγάνι, που ψήσατε τα μπιφτέκια, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά, αναποδογυρίζοντάς τα μια φορά. Βάλτε επάνω στον πάτο κάθε ψωμιού μία φέτα τυριού κι ένα μπιφτέκι. Καλύψτε το με το επάνω μέρος του ψωμιού και πατήστε τα μέσα στο τηγάνι με μια μεταλλική σπάτουλα, ώστε να λιώσει το τυρί από τη θερμότητα.
3. Βάλτε τα χάμπουργκερ σε πιατέλα και σερβίρετέ τα αμέσως. Ειδάλλως, ξαναζεστάνετέ τα σε φούρνο με αέρα στους 200°C, 5΄-6΄. Συνοδέψτε τα με τα αγγουράκια πίκλες, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, μαρούλι και σάλτσα barbeque.

Σάλτσα Βarbeque

Γίνεται 2 κούπες

2 μεγάλες ντομάτες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές λάδι
1/3 κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι κύμινο, γαρίφαλο, κανέλα
2 κουταλιές ξίδι

1. Ψήστε τις ντομάτες και τις πιπεριές στο γκριλ. Ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε κομμάτια. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα μπαχαρικά. Βάλτε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το σοταρισμένο κρεμμύδι και το ξίδι στο μπλέντερ κι αλέστε τα, να γίνουν σάλτσα λεία κι ομοιογενής. Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο 2 εβδομάδες

...............................................................................


ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΑΥΓΑ

8 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 30΄
Βαθμός δυσκολίας @@
Θερμίδες 279 kcal ανά μερίδα

1 κιλό κιμά αρνίσιο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
4-5 αυγά βραστά σφικτά

για τη σάλτσα
4 κουταλιές βούτυρο
2 κούπες χυμό ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
2 γαρίφαλα

1. Βάλτε σ΄ένα μπολ τον κιμά. Ρίξτε το μυρωδικό, τα αυγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό ή δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά. Ζυμώστε το μίγμα, να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πατήστε τον κιμά, να πλατύνει και να σχηματίσει παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 30x15 εκ. περίπου.
2. Καθαρίστε κι αραδιάστε τα βρασμένα αυγά κατά μήκος στο κέντρο του παραλληλόγραμμου. Κλείστε τον κιμά τυλίγοντας μέσα τα αυγά και σχηματίζοντας ρολό. Για να χωρέσουν στις φόρμες για μιτ λοφ, χωρίστε τον κιμά στη μέση και φτιάξτε δύο ρολά.
3. Πατήστε τα ρολά τριγύρω με τις παλάμες σας, να κλείσουν καλά κι αλευρώστε τα. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε με δυο τρόπους στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.
4. Βάλτε το βούτυρο σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα, να ζεσταθεί. Σοτάρετε μέσα σ΄ αυτό τα ρολά, ώσπου να ροδίσουν. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και σιγοβράστε τα ρολά, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα. Σερβίρετέ τα με ρύζι πιλάφι.
5. Εναλλακτικά, βάλτε τα ρολά σε δυο φόρμες για μιτ λοφ. Περιχύστε τες με 3 κουταλιές χυμό λεμονιού και λίγο λάδι και ψήστε τα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο στους 175°C, 1 ώρα και 30΄ περίπου, ώσπου να ροδίσουν. Μ΄ αυτό τον τρόπο, όλο το λίπος του ρολού στάζει μέσα στη φόρμα και το φαγητό γίνεται πολύ λάιτ και υγιεινό. Σερβίρετέ το με λευκό ρύζι.

...............................................................................

Συνταγή από το βιβλίο της ΑΛΕΞΙΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ "Ημερολόγιο 2006" που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2006.

H πιο νόστιμη Πουτίγκα-Μηλόπιτα!

6 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 20΄
Χρόνος ψησίματος 35΄
Βαθμός δυσκολίας @

5 μεγάλα μήλα καθαρισμένα σε φετάκια
χυμό 1 λεμονιού
4 κουταλιές κονιάκ

για το μίγμα κέικ
1/2 κούπας βούτυρο τύπου soft
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1 κούπα γάλα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
2 βανίλιες ή 1 κουταλάκι κανέλα ή ξύσμα 1 λεμονιού

για την επικάλυψη
6 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κούπα βραστό νερό
ζάχαρη άχνη, για το γαρνίρισμα

1. Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ κι αραδιάστε σ΄ αυτό τα μήλα. Ραντίστε τα με το χυμό λεμονιού και το λικέρ.
2. Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο, να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε 2΄ σε μέτρια ταχύτητα, θα σχηματιστεί αφράτο μίγμα.
3. Αδειάστε το μίγμα επάνω από τα μήλα στο πυρέξ. Πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και περιχύστε με το βραστό νερό. Ψήστε το κέικ στους 180°C, 30-35΄.
4. Βγάλτε το από το φούρνο κι αφού κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

...............................................................................


Συνταγή από το Βιβλίο "ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΝΗΣΤΕΙΑ", της ΑΛΕΞΙΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ, που κυκλοφόρησε στις 11 Μαρτίου 2006.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

6 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 30΄
Βαθμός δυσκολίας @@

Θερμίδες 429 kcal ανά μερίδα

800 γρ. ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο φιλέτο
2 λωρίδες λεμονιού
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
8 κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη και
3 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη για τη μπεσαμέλ
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα σε ροδέλες
2 καρότα σε φετάκια
1/2 κούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κιλό πατάτες βρασμένες και αλεσμένες σε πουρέ
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
3 κουταλιές αλεύρι
1 1/2 κούπας γάλα σόγιας
1 1/2 κούπας ζωμό από το μπακαλιάρο

1. Βράστε το μπακαλιάρο με το λεμόνι, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τη δάφνη για 10΄-15΄, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων. Βγάλτε τα και κρατήστε 2 κούπες από το ζωμό του ψαριού.
2. Σ’ ένα τηγάνι λιώστε 2 κουταλιές βουτύρου και σοτάρετε σ’ αυτό το πράσο, το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Σιγοβράστε 10΄, ώσπου να μαλακώσει το πράσο και το καρότο.
3. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Λιώστε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο για τη μπεσαμέλ και σοτάρετε το αλεύρι. Προσθέστε το γάλα σόγιας, το ζωμό από ψάρι και σιγοβράστε ανακατεύοντας, ώσπου να σχηματιστεί μια σχετικά αραιή μπεσαμέλ. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
4. Κόψτε το ψάρι σε κομμάτια μπουκιάς και ανακατέψτε το με το μισό μίγμα πράσου και τη μπεσαμέλ. Στρώστε σε βαθύ πυρέξ και από πάνω ρίξτε τον πουρέ ανακατεμένο με το υπόλοιπο μισό μίγμα πράσου, αφού πρώτα το αλέσετε καλά. Αν θέλετε, βγάλτε τον πουρέ σε ροζέτες. Πασπαλίστε με πάπρικα. Ψήστε στους 200°C, 30΄ ή ώσπου να ροδίσει.


 
ΑLEXIA ΑLEXIADOU